Sok z czarnej rzepy krok po kroku

Listopad to okres w którym czarna rzepa jest łatwo dostępna w warzywniakach, więc warto to wykorzystać. To niepozorne warzywo kryje mnóstwo pożytecznych składników, a cebulki włosowe go uwielbiają.

Na rynku dostępnych jest wiele produktów z czarną rzepą, które przeznaczone są do włosów wypadających. Dlaczego by samemu nie zrobić własnej wcierki, która będzie tańsza i efektywniejsza? Zapraszam na posta w którym krok po kroku opiszę jak uzyskuję 100% sok z czarnej rzepy.








Narzędzia potrzebne do wykonania soku:

1. Nóż
2. Tarka
3. Talerz
4. Podstawka
5. Gaza


Pierwszą rzeczą, którą powinniśmy zrobić to obranie rzepy ze skórki.




Następnie ścieramy rzepę na tarce (jak jabłko). Ważne, żeby oczka tarki nie były zbyt duże.



Gdy cała rzepa zostanie starta, naszym oczom ukaże się taka paćka. Im bardziej będzie ona "mokra", tym więcej soku otrzymamy.


Ostatnią rzeczą, którą musimy zrobić to przeciśnięcie rzepy przez gazę. Jeśli nie macie gazy, możecie przecisnąć przez chusteczkę higieniczną. Powstałą paćkę dzielimy na porcje i dokładnie przeciskamy przez gazę.




Voila! Mamy nasz soczek :) Teraz wystarczy wetrzeć sok w skórę głowy jak zwykłą wcierkę i gotowe :)




Kilka cennych uwag:

- Sok z czarnej rzepy wcieramy zawsze przed myciem włosów. Niestety posiada ona niezbyt przyjemny zapach, ponadto włosy są po niej posklejane

- Sok najlepiej jest zetrzeć na świeżo i wcierać od razu w skórę głowy. Im dłużej go będziemy "przetrzymywać", tym słabiej zadziała

- Po kilku minutach od wtarcia skóra głowy zaczyna mocno mrowić. Chwilami jest to uczucie na pograniczu z bólem, jednak to znak, że działa i warto go wytrzymać







Żółty Pies

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz